Cotidian Judetean de Atitudine si Informare
Astazi:  
Depresia, principalul motiv al sinuciderilor din Olt
Doctorii de la Serviciul de Medicină Legală Olt au efectuat, în cursul anului trecut, un număr total de 312 autopsii. În urma acestora, medicii legişti au constatat că în 179 de cazuri a fost vorba de morţi violente, iar 133 au fost neviolente. Două dintre morţile violente au fost omucideri, 27 au fost victime decedate în urma unor accidente rutiere grave petrecute pe drumurile publice din judeţul Olt, alte 69 fiind sinucideri.
Arhiva 17 februarie 2014
Autor articol: Cătălin Fircoiu
388 vizualizari

Potrivit celor declarate de doctorul Radu Liviu, medicul şef legist al Serviciului de Medicină Legală Olt, 60 dintre sinucideri au fost prin spânzurare, trei prin înec şi şase prin intoxicaţie voluntară de medicamente. „Este al doilea an în care se menţin aceste cazuri într-un număr foarte mare. Nu mai puţin de 69 sinucideri au fost anul trecut şi remarc numărul mare al spânzurărilor, care a fost de 60. Se distinge şi tendinţa sinucigaşilor bărbaţi de a apela la unele mijloace care în trecut erau considerate oarecum specifice femeilor, la intoxicaţii voluntare cu medicamente în special. Din cele şase cazuri, patru au fost bărbaţi. Înainte aceasta era o modalitate de sinucidere specifică femeilor”, a declarat medicul legist Radu Liviu. Cei mai mulţi sinucigaşi au fost bărbaţi, 54 în total. Din nefericire, printre oltenii care au recurs astfel de gesturi necugetate au fost şi doi copii, cu vârste cuprinse între 11 şi 20 de ani. Însă, cei mai mulţi dintre cei care şi-au pus capăt zilelor în 2013 au fost cei cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, dar şi cei cu vârsta cuprinsă între 51 şi 60 de ani.
Cauzele care i-au determinat pe cei 69 de locuitori ai judeţului Olt să recurgă la un asemenea gest extrem au fost, de cele mai multe ori, depresiile şi tulburările de personalitate. Şi, legat de acest subiect, am discutat cu doctorul Grigore Petru, medic primar psihiatrie în cadrul Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, secţie pe care sunt internaţi, în general, pacienţii care au avut tentative de suicid. „Este puţin dificil să evaluezi tot lotul, de tentative şi de suicid realizat. Principalele cauze sunt depresia, care este o boală din ce în ce mai frecventă, şi tulburările de personalitate, care dau şi tulburări depresive. În primul rând, cauzele depresiei sunt organice, o disfuncţie cerebrală la nivelul mediatorilor chimici cerebrali, dar au şi un determinism socio – economic. Dacă parcurgem o etapă mai dificilă din punct de vedere financiar, lucrul acesta se răsfrânge destul de brutal în starea noastră de sănătate psihică. Categoric că un om lipsit de mijloace necesare traiului zilnic va avea o stare depresivă, de aici şi până la sinucidere este un drum lung, dar o depresie cronică poate să creeze, la un moment dat idei de sinucidere şi chiar hotărârea de a-şi lua viaţa”, a precizat medicul psihiatru Petru. De obicei, pacienţii care încearcă să se sinucidă le motivează doctorilor că vor să nu mai fie o povară pentru membrii familiei, pe care să îi scape de griji. „Insist foarte mult, oricât de grea ar fi viaţa, dacă noi reuşim încă să o mai privim cu încredere şi cu ceva optimism, nu recurgem la acest gest. Oricum, lucrul acesta nu este o soluţie…”, a adăugat Grigore Petru. Cât despre sinuciderea realizată, reprezentanţii Secţiei de Psihiatrie a Spitalului Slatina au declarat că aceasta este mult mai frecventă la bărbaţi decât la femei. „Bărbaţii, prin constelaţia lor psihică şi endocrină, sunt capabili de mai multă hotărâre şi determinare cam în tot ceea ce fac, recurg la mijloace letale. Deosebirea ar fi că dacă în rândul femeilor tentativa de sinucidere se face cu un număr mai mic de medicamente, atunci când le foloseşte un bărbat cantitatea va fi mare, letală, şi de aici se vede hotărârea de a-şi curma viaţa, care este mult mai frecventă la bărbaţi decât la femei”, a declarat medicul psihiatru. După pacienţii internaţi din cauza consumului de alcool în exces, depresia ocupă locul doi în cazuistica actuală a medicilor de la Secţia de Psihiatrie a SJU Slatina. Printre bolnavii cu astfel de afecţiuni se numără şi copiii. Potrivit doctorilor psihiatri, tratamentul pe care trebuie să-l urmeze durează câteva luni, chiar ani. Însă, în cazul unei depresii cronice, uneori, perioada de tratament poate fi chiar nelimitată.
 

Alte articole din aceeasi categorie:
Comenteaza articolul:
Nume:
Mesaj:
 
Introduceti codul din imagine:
 
 
Mesajele ce contin expresii indecente, injurii, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane, vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Nume: Socrate (18.02.2014 08:44)
Ca sa ai depresii, trebuie sa fi un om sensibil, care gandeste, de unde asa ceva la idiotii de romani? Chiar, vorba lu' Lubenitza, astia se sinucid mai mult de cretini si betivi, cand nu mai au ce bea !
Nume: Lubenitza (18.02.2014 06:13)
Depresie pe dracu, se sinucid, vioeleaza, fura , din cauza ca sunt betivi .
Nume: Socrate (17.02.2014 22:52)
lilisor, boarfa nespalata, iti adusesi aminte de episodu "Adelinda", ce-ai mai suferit, destrabalato...hahaha....!
Nume: Adelinda (17.02.2014 22:28)
Socrate, de ce ti-ai trimis nevasta in Italia, ca s-o futa macaronarii, contra cost ?!
Nume: Socrate (17.02.2014 22:18)
Cei mai sinucigasi sunt labilii de unguri, futu-te-n gat de hun, lilisor !
Nume: Socrate (17.02.2014 22:14)
Tara cea mai vesela si cu cei mai putini sinucigasi din Europa e Grecia, pentru ca grecii stiu sa se distreze cel mai frumos, au cea mai frumoasa muzica din Europa, iar femeile lor sunt cel mai putin curve din Europa - pentru grecoaice, familia inseamna totul, nu numai banii, ca pentru curvele de romance, futu-te-n gat, lilisor !
.

Miliarde lei vechi pentru Olt

Consiliul Judeţean Olt, dar şi 29 de comune care au fost lovite de ape în această vară şi toamnă vor primi bani de la Guvern. Ministrul Bugetului, Darius Vâlcov a fost co-iniţiatorul unei hotărâri de Guvern prin care Oltului i-au fost alocaţi 8 612 000 lei.

 

Omul zilei

Robert Rotea, edilul comunei Vitomireşti, pentru modul în care a înţeles să ajute cetăţenii cu probleme sociale din localitate.

Sondaj de opinie
Sunteti multumiti de cum au fost asteptati elevii, in noul an scolar, in unitatile de invatamant oltene?
  
VREMEA OLTULUI

Întrebarea zilei

Pentru a raspunde intrebarilor noastre sau pentru a participa la dezbaterile publice, fie accesati site-ul www.gazetaoltului.ro, sectiunea INTREBAREA ZILEI, fie ne scrieti pe e-mail: gazetaoltului@yahoo.com, redactia@gazetaoltului.ro sau pe adresa redactiei.

Viceprimarul cărei comune a intrat în conflict direct cu medicul de familie care „a uitat“ să mai treacă pe la cabinet?

Comenteaza si tu

Ultimele anunturi adaugate
descoperaadsense.eu Web marketing business. Profit de 800 E lunar din prima luna deoarece nu este un loc de munca cu o afacere Google Munca ta va fi cea de promovare a site-urilor pe care le primesti Cerinte: abilitati navigare si operare PC, limba engleza, dorinta de afirmare Program flexibil, minim 2 ore zilnic. Intra pe descoperaadsense.eu si alege sa incepi o noua cariera Google. Scapa de grijile financiare cu o afacere non-MLM!
Firma Dhot
Vand apartament 2 camere, parter, decomandat, bloc de caramida, carte funciara
Alexandra
Cautam persoane cu bune abilitati de comunicare si negociere. Beneficii: Comisioane si bonusuri, Suport logistic, Posibilitatea de a avansa in cariera Responsabilitati: Prospectarea pietei si abordarea potentialilor clienti, in vederea promovarii produselor si serviciilor de asigurare. Asteptam cu interes CV-ul dvs: jobs.slatina@outlook.com
Agent asigurari
Finanțare și furnizare de credit gravă Ai nevoie pentru a face un împrumut, rețineți zonele în care te pot ajuta: * Finanțarea * Credite Imobiliare * Credite de investiții * Creditul Auto * Consolidarea datoriilor * Linie de credit * În al doilea rând Ipoteca * Achiziționarea de credit * Credite personale V-ați blocat interzice bancar și nu aveți favoarea băncilor, sau mai bine ai avea un proiect și nevoie de finanțare, rău de credit sau au nevoie de bani pentru a plăti facturile, bani pentru a investi în afaceri. Deci, dacă aveți nevoie de un împrumut, nu ezitati sa ma contactati pentru mai multe informatii despre termenii mei. Va rog sa ma contactati direct prin e-mail : luis.filipe2500@gmail.com
Luis
Finanțare și furnizare de credit gravă Ai nevoie pentru a face un împrumut, rețineți zonele în care te pot ajuta: * Finanțarea * Credite Imobiliare * Credite de investiții * Creditul Auto * Consolidarea datoriilor * Linie de credit * În al doilea rând Ipoteca * Achiziționarea de credit * Credite personale V-ați blocat interzice bancar și nu aveți favoarea băncilor, sau mai bine ai avea un proiect și nevoie de finanțare, rău de credit sau au nevoie de bani pentru a plăti facturile, bani pentru a investi în afaceri. Deci, dacă aveți nevoie de un împrumut, nu ezitati sa ma contactati pentru mai multe informatii despre termenii mei. Va rog sa ma contactati direct prin e-mail : luis.filipe2500@gmail.com
Luis
 
.

…Numele comunei Şerbăneşti ar putea proveni din limba turcă veche, Ser ban însemnând domn bogat?

 

POZA ZILEI


Trotuarele sunt pentru pietoni.....?!

Gazeta Oltului revine cu o nouă provocare pentru cititorii fideli și nu numai.

Rubrica „Poza Zilei" oferă posibilitatea celor pasionați de fotografie să trimită poze amuzante sau ipostaze inedite pe adresa redacției de e-mail: gazetaoltului@yahoo.com sau pe pagina de Facebook: Gazeta Oltului.

 

POLITICA
 • Monica Macovei şi-a depus candidatura la prezidenţiale
 • Preşedintele Băsescu a semnat pentru candidatura Elenei Udrea în alegerile prezidenţiale
 • Oltul, alături de Victor Ponta
 • „Nu aş pleca din PSD orice s-ar întâmpla”
 • Victor Ponta, lansare oficială în cursa pentru Cotroceni
 • ACTUALITATE
 • Guvernul va suplimenta banii pentru Prima Casă
 • Tot mai mulţi şoferi în Olt
 • Cu taxele şi impozitele la zi
 • Vâlcov: „Nu am primit niciodată bani de la Bercea Mondial”
 • Acelaşi sediu, un nou brand… TELEKOM
 • EVENIMENT
 • Eveniment rutier cu trei răniţi, la Cilieni
 • Victimă încarcerată în urma unui accident
 • Fiica lui Bercea, în arest la domiciliu
 • Reţinut pentru şantaj pe Facebook
 • Proxeneţii rămân în arest preventiv
 • Două blocuri de rromi din Caracal, reabilitate de Primăria Caracal!
 • APM Olt: Săptămâna Mobilităţii Europene, la Slatina
 • Suedezii dau o mână de ajutor la Grădinari
 • Locuri de muncă în străinătate pentru olteni
 • Delta Aluminiu, locuri de muncă pentru slătineni
 • ADMINISTRATIE
 • FMI și Comisia Europeană au fost de acord cu amânarea liberalizării preţului gazelor
 • Se fac angajări la Primăria Redea
 • Edilul comunei Vitomireşti, Robert Rotea: „Suntem în slujba cetăţeanului zi de zi”
 • Consilierii obşteşti, la datorie
 • Proiectul Cinema Victoria, aprobat
 • INVATAMANT
 • Elevii din cartierele mărginaşe, cu autobuzul la şcoală
 • Elevi mai mulţi la şcoala din comuna Icoana, în noul an şcolar!
 • Directorul LPS Slatina : „Standardul la care suntem acum este unul destul de ridicat”
 • Microbuzele şcolare pentru Olt se lasă aşteptate
 • Proiecte tip after-school pentru elevii din Icoana
 • SĂNĂTATE
 • S-ar putea salva 1 milion de vieţi. Dar la mijloc este o problemă de mentalitate
 • Medicul Andriţoiu, prezent la Congresul de Cardiologie
 • Medicii de familie de la sate sunt neajutoraţi
 • Sănătatea ta: 10 reguli ca să-ţi alegi corect metoda de contracepţie
 • Metode simple ca să nu mai mănânci prăjituri
 • CULTURA
 • Festivalul „Corabia de Aur”, un real spectacol
 • Începe Festivalul „Corabia de Aur”
 • Ctitoriile Brâncoveneşti din Olt, restaurate
 • Actorii amatori de la Caracal, la Festivalul de Teatru „PRO Actoria"
 • Festivalul „Corabia de Aur” stă să înceapă
 • MONDEN
 • Casă de Piatră!
 • Parfumul tău. Cum îl faci să persiste întreaga zi
 • Frumuseţe. Tratamentele naturale preferate de vedete. Simona Pătruleasa foloseşte uleiul de ricin
 • Motive pentru care nu scazi în greutate după naștere
 • Frumuseţe. 5 probleme pe care le ai cu părul şi cum să le rezolvi acasă
 • SPORT
 • Vedea Văleni, succes în faţa celor de la Oltul Curtişoara!
 • CSM Slatina, victorie cu CSU Timişoara!
 • Sportul, remiză la doi cu Chindia Târgovişte!
 • FC Olt, egal pe teren propriu cu Fortuna: ei vs Zeiţa!
 • Dunărea Corabia, la Unirea Ursa!
 • © - Toate drepturile rezervate - Gazeta Oltului
  Best view in Mozilla Firefox