Cotidian Judetean de Atitudine si Informare
Astazi:  
„Este esenţial, după mine, ca un primar să-şi aprecieze corect posibilităţile” – interviu cu Liviu-Laurenţiu Anuţa, primarul comunei Voineasa
Comuna Voineasa este situată în partea central-vestică a judeţului Olt, la limită cu judeţul Dolj. Este înconjurată, de la nord spre est şi sud de oraşul Balş şi comunele Bârza, Pârşcoveni şi Dobrun. Cel mai apropiat oraş este Balş, la 9 km, iar Slatina se află la 34 km. Este alcătuită din satele: Voineasa, Blaj, Mărgăriteşti, Racoviţa şi Rusăneştii de Sus. Suprafaţa totală este de 45 de km.pătraţi. Toate satele comunei sunt atestate documentar cu multe secole în urmă. La Mărgăriteşti s-au descoperit urmele unei cetăţi dacice care a fost locuită între secolele IV şi II î.Hr. Atestarea ca sat vine însă mult mai târziu, la 26 mai 1595, când Mihai Viteazu întăreşte ocină boierului Dragomir la Rusăneşti şi Mărgăriteşti. Satul Rusăneşti fusese menţionat şi în hrisovul din 18 martie 1576, când Alexandru Mircea întărea lui Stoica şi soţiei sale „ocină în Rusineştii de Sus”. Satul Racoviţa răsare din istorie prin documentul din 21 ianuarie 1517, când Neagoe Basarab întăreşte mănăstirii Sf. Ştefan „jumătate dintr-o moară de la Racoviţa”. Acelaşi sat apare şi în hrisovul din 15 iunie 1543, când Radu Paisie întăreşte marelui armaş Datco mai multe sate, între care „Racoviţa cu tot hotaru... şi din Blajul jumătate”. Aşadar, o zonă intens locuită din vremuri foarte îndepărtate. În iulie 1973, în comuna Voineasa trăiau 3350 de oameni. Liviu-Laurenţiu Anuţa este primar în comuna Voineasa în urma alegerilor din vara lui 2016. La primul mandat, aşadar. S-a născut la 20 mai 1971 în satul Mărgăriteşti. Şcoala generală a urmat-o la Balş. Studiile liceale le-a urmat la Liceul Teoretic Balş, prima treaptă, iar treapta a II-a la Liceul CFR Piatra Olt, după care a absolvit cursurile Şcolii tehnice de impiegaţi de mişcare CFR Craiova. S-a căsătorit în 1994, cu Florina Anuţa, actualmente profesoară la şcoala din Voineasa. În perioada 1996-2000 a lucrat ca impiegat de mişcare în staţia CFR Balş. Apoi, timp de 6 ani, a lucrat în străinătate, la Milano, în domeniul construcţiilor. Cu experienţa căpătată în acest domeniu şi cu banii adunaţi cu parcimonie, revenit în ţară în 2006, şi-a deschis propria firmă de construcţii, cu sediul în Balş. Viceprimar este Paul Barbu.
ADMINISTRATIE
Autor articol: Constantin Smedescu
66 vizualizari

 -          Când v-aţi hotărât să intraţi în politică şi de ce?

-          Am intrat în politică în 2015, când m-am înscris în PNL. Dar nu ca să devin un politician m-am înscris într-un partid, ci ca să am un sprijin politic pentru ceea ce aveam eu de gând: să candidez pentru funcţia de primar în Voineasa şi să scot comuna mea natală din marasmul în care au aruncat-o toate administraţiile care s-au succedat aici, după 1989. Nu am eu cine ştie ce convingeri liberale, de fapt bag mâna în foc că liberali vechi din acest partid nu ştiu cu ce se mănâncă liberalismul, dar am găsit aici o uşă deschisă şi n-am ezitat să-i trec pragul. Bineînţeles că sunt dezamăgit din cauza insuccesului categoric din decembrie. Era de aşteptat, valul care s-a format înaintea alegerilor locale şi care i-a cam măturat pe liberali de la conducerile administrative din judeţ şi din ţară, în loc să se diminueze, a crescut până în toamnă şi a devenit un adevărat tsunami în decembrie. Acum, liberalismul se zbate să supravieţuiască şi nu cred că are prea multe şanse să se redreseze mai repede, dacă merge în continuare pe mâna lui Iohannis. Totuşi, până la urmă, sunt convins că va reuşi, rădăcina e prea puternică, nu se poate face o comparaţie cu PNŢCD. Şi sper să-şi revină cât mai repede şi să înceapă să-şi facă simţită prezenţa în organismele de conducere ale administraţiei centrale şi locale. Iar PSD să nu privească acum la noi precum elefantul la purici, căci puricii ştiu să sară foarte bine şi să meargă mai departe, urcaţi pe spatele elefantului. Lăsând gluma la o parte, sper să fiu ajutat de CJ Olt în toate proiectele mele. Cel puţin până acum, preşedintele CJ Olt văd că se ţine de cuvânt şi mă ajută, chiar dacă sunt liberal.

-          Cum aţi resimţit trecerea de la administrarea unei afaceri personale la administrarea intereselor unei întregi comunităţi?

-          Mi-a trebuit un timp de adaptare, dar ştiţi de ce? Ca să înţeleg cum de s-a putut merge aşa până atunci! Căci toate erau anapoda. Niciun proiect în Primărie, nici vorbă de PUG. Toate erau varză. N-aveam nimic ca lumea: infrastructură, dispensar, şcoli, cămin cultural, iar curtea Primăriei era năpădită de mărăcini. Stăteam şi mă tot întrebam: oare pe aici o fi fost mână de om? Nu mai vorbesc de faptul că toate firmele care activau pe raza comunei se comportau ca într-un sat fără câini. De mulţi ani, de prin 2009, nu mai plătiseră niciun fel de taxe şi impozite. Ca să le oblig să plătească, le-am ameninţat cu insolvenţa. S-au speriat şi au venit să plătească, le-am adus la zi.

-          Aţi plecat la drum cu un Consiliu Local în care nu deţineţi majoritatea. Aveţi numai 4 consilieri PNL. Credeţi că proiectele dvs. vor avea cîştig de cauză în legislativul local?

-          Într-adevăr, teoretic, opoziţia este foarte puternică în Voineasa, formată din 3 consilieri PSD, 3 ALDE şi 1 UNPR. Dar să vă spun un lucru: la noi în comună, oamenii nu prea au timp să facă pasiuni politice, iar graniţele dintre partidele politice nu sunt atât de clar delimitate ca prin alte părţi. Vreau să spun că oamenii pot comunica foarte bine între ei pe deasupra acestor graniţe. De multe ori nici nu le văd şi se trezesc aşa pe neaşteptate unul în ograda politică a celuilalt, fără să-şi găsească motiv de păruială. Cu alte cuvinte, proiectele pe care eu le propun Consiliului Local nu sunt rodul fanteziei mele, sunt izvorâte din discuţiile cu fiecare consilier în parte şi cu fiecare om din comună cu care am prilejul să stau de vorbă sau care vine la Primărie cu vreo propunere. Prin urmare, dacă un proiect urmăreşte rezolvarea unei probleme care interesează comunitatea, nu văd care consilier local ar avea vreun motiv să se opună.

-          Deci, care vă sunt proiectele, d-le primar?

-          În primul rând am demarat elaborarea Planului Urbanistic General (PUG), în vederea accesării de fonduri europene. Apoi, în puţinul timp de când sunt primar, am realizat studiu de fezabilitate pentru proiecte precum: introducerea sistemelor de apă şi canalizare; asfaltarea drumurilor comunale DC 154 A şi DC 154 B care fac legătura cu oraşul Balş. Concomitent, există şi un proiect de drum judeţean care pleacă din Caracal spre Bălceşti, din judeţul Vâlcea, care va trece prin Voineasa şi pentru care am promisiunea de la CJ Olt că se va realiza anul acesta. Un alt proiect, prin POCU, pe care l-am depus deja, în valoare de 5 milioane de euro, se referă la integrarea rromilor şi ajutorarea oamenilor săraci, pe de o parte, iar pe de altă parte vizează pietruirea străzilor comunale pe toată reţeaua de 27 de km şi modernizarea şcolilor. La noi în comună funcţionează 3 şcoli: două cu clasele I-VIII la Mărgăriteşti şi Voineasa şi una cu clasele I-IV la Racoviţa. În total avem 280 de şcolari pe care i-am găsit învăţând în condiţii improprii. Imediat, am făcut ce s-a putut face pe loc: le-am pus parchet în clase, am igienizat şcolile şi urmează, prin proiectul menţionat mai sus, să le modernizăm în totalitate. Alte proiecte urmăresc realizarea unei săli de sport, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), cămin cultural şi modernizarea sediului Primăriei. De asemenea, vreau să mai înfiinţez două cabinete medicale, unul uman şi altul veterinar. Pe linie de sport, mai am în vedere să obţin, prin GAL, finanţarea necesară pentru construirea unui stadion modern, în locul celui actual pe care, până să-l îngrădesc eu, păşteau vacile. Avem o echipă de fotbal redutabilă, AS Voineasa, anul trecut i-am bătut pe cei de la Piatra Olt cu 12-0, ar fi păcat, deci, să nu aibă condiţii mai bune de performanţă.

-          Din cele cu care v-aţi confruntat până acum, credeţi că veţi face faţă în această funcţie?

-          Dacă n-aş fi crezut de la bun început, n-aş fi candidat. Eu am fost învăţat de mic, din familie, să mă descurc cu bani puţini. Dacă voi fi chibzuit, dacă voi şti să evit cheltuielile fără rost şi să nu mă aventurez în direcţii care depăşesc cu mult puterea financiară a Primăriei, sigur că voi face faţă ca primar. Este esenţial, după mine, ca un primar să-şi aprecieze corect posibilităţile, să-şi cântărească bine toate alternativele şi să le aleagă totdeauna pe cele care aduc cele mai mari beneficii comunităţii. Toată lumea se plânge de puţinătatea banilor, dar nu este un motiv să ne resemnăm şi să aşteptăm cu mâinile în sân nişte ipotetice vremuri mai bune.

-          Aveţi un as pe mânecă, un as cu care speraţi să câştigaţi?

-          Da, am un as pe mânecă şi nu ţin neapărat să rămână ascuns. Pot să şi vi-l spun, este reprezentat de toţi concetăţenii mei, locuitorii comunei Voineasa. În măsura în care aceştia îşi văd de gospodăriile lor, de treburile lor zilnice, ei sunt speranţa mea în realizarea tuturor proiectelor. Cât timp reuşesc prin munca lor să aibă tot ce le trebuie, eu sunt scutit de nişte probleme în plus. Şi chiar mă bazez pe asta şi-mi creşte sufletul când îi văd muncind pe rupte, când le văd curţile pline de animale şi păsări. Asta îmi spune că totul, până la urmă, se reduce la muncă, îmi spune că omul harnic n-a murit şi nu va muri niciodată de foame, că prin hărnicie se poate răzbate prin orice fel de vremuri.

-          Vă mulţumesc.

Alte articole din aceeasi categorie:
Comenteaza articolul:
Nume:
Mesaj:
 
Introduceti codul din imagine:
 
 
Mesajele ce contin expresii indecente, injurii, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane, vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


 
Nu exista comentarii
 
Omul zilei

Primarul comunei Slătioara, Ungureanu Savu, pentru implicarea sa în proiectele administrative.

Sondaj de opinie
Întrebarea zilei

Pentru a raspunde intrebarilor noastre sau pentru a participa la dezbaterile publice, fie accesati site-ul www.gazetaoltului.ro, sectiunea INTREBAREA ZILEI, fie ne scrieti pe e-mail: gazetaoltului@yahoo.com, redactia@gazetaoltului.ro sau pe adresa redactiei.

În ce unitate administrativă din județ angajații sunt nevoiți să vină la muncă și sâmbăta pentru că nu și-au atins targetul?

Comenteaza si tu

 

Publicitate

  


 
.

 

 

Ultimele comentarii
POLITICA
 • Dragnea: Ținta a fost și rămâne PSD-ul, imediat după alegerile prezidențiale din 2014
 • Ministrul Justiției își asumă protestele din țară
 • „Oltul este alături de Tăriceanu…!” -declară deputatul de Olt (ALDE) Mihai Niță
 • ALDE Olt merge mai departe
 • ACTUALITATE
 • Anunț concurs
 • Elevii olteni în pericol! -Zeci de școli din județ nu au autorizații de securitate la incendiu
 • Au ieșit în stradă din nou și au scandat împotriva premierului şi a preşedintelui PSD
 • Corăbienii pot plăti online taxele și impozitele
 • Ziua Porţilor Deschise la Staţia de Epurare Slatina
 • EVENIMENT
 • ANUNTURI PIERDERI
 • Au ajuns cu mașina într-un contracanal
 • Omorât în bătaie de un consătean
 • Cercetați de politiști pentru furt
 • Un tir plin cu haine a luat foc
 • ANUNT
 • ANUNT ANGAJARE
 • ANUNŢ PENTRU SCOATEREA LA CONCURS A UNUI POST CONTRACTUAL
 • MĂCEL ATOMIC SAU SALVAREA LUMII??!
 • ANUNŢ CONCURS PENTRU POST CONTRACTUAL
 • ADMINISTRATIE
 • ANUNT CONCURS ANGAJARE
 • Săracii șomeri… bolnavi!
 • Șapte milioane lei alocați pentru distribuirea laptelui și cornului în școli
 • Curtea de Conturi a luat la… puricat primăriile din județ. La Primăria Balș s-au găsit mari găuri
 • ,,Sunt omul faptelor, nu îmi place să vorbesc prea mult’’ - Interviu realizat cu Gheorghe Gănescu, edilul comunei Curtișoara
 • INVATAMANT
 • Promovabilitate de 59,75% la examenul de Bacalaureat în Olt
 • Concurs de matematică aplicată la C.T. ”Alexe Marin” Slatina
 • Un altfel de examen la USAMV Slatina
 • Olimpiada de biologie se apropie
 • Schimbări la ISJ Olt
 • SĂNĂTATE
 • Încă un copil cu probleme digestive din Argeş, transportat la "Marie Curie"
 • DSP Olt, în control la Valea Mare
 • Colaborare fructuoasă între medicii slătineni şi cei italieni de la Niguarda
 • Arhiva
 • CULTURA
 • Marșul francofoniei, eveniment de amploare la Slatina
 • Monumente istorice din Olt reabilitate cu bani europeni
 • MONDEN
  SPORT
 • Meciul Recolta Stoicănești – AS Milcov întrerupt în minutul 88!!
 • Halep acuză accidentarea de la US Open » Ce decizie a luat românca
 • Micii judoka, în competiţie
 • AS Milcov a remizat cu Potcoava
 • © - Toate drepturile rezervate - Gazeta Oltului
  Best view in Mozilla Firefox