Cotidian Judetean de Atitudine si Informare
Astazi:  
„Este esenţial, după mine, ca un primar să-şi aprecieze corect posibilităţile” – interviu cu Liviu-Laurenţiu Anuţa, primarul comunei Voineasa
Comuna Voineasa este situată în partea central-vestică a judeţului Olt, la limită cu judeţul Dolj. Este înconjurată, de la nord spre est şi sud de oraşul Balş şi comunele Bârza, Pârşcoveni şi Dobrun. Cel mai apropiat oraş este Balş, la 9 km, iar Slatina se află la 34 km. Este alcătuită din satele: Voineasa, Blaj, Mărgăriteşti, Racoviţa şi Rusăneştii de Sus. Suprafaţa totală este de 45 de km.pătraţi. Toate satele comunei sunt atestate documentar cu multe secole în urmă. La Mărgăriteşti s-au descoperit urmele unei cetăţi dacice care a fost locuită între secolele IV şi II î.Hr. Atestarea ca sat vine însă mult mai târziu, la 26 mai 1595, când Mihai Viteazu întăreşte ocină boierului Dragomir la Rusăneşti şi Mărgăriteşti. Satul Rusăneşti fusese menţionat şi în hrisovul din 18 martie 1576, când Alexandru Mircea întărea lui Stoica şi soţiei sale „ocină în Rusineştii de Sus”. Satul Racoviţa răsare din istorie prin documentul din 21 ianuarie 1517, când Neagoe Basarab întăreşte mănăstirii Sf. Ştefan „jumătate dintr-o moară de la Racoviţa”. Acelaşi sat apare şi în hrisovul din 15 iunie 1543, când Radu Paisie întăreşte marelui armaş Datco mai multe sate, între care „Racoviţa cu tot hotaru... şi din Blajul jumătate”. Aşadar, o zonă intens locuită din vremuri foarte îndepărtate. În iulie 1973, în comuna Voineasa trăiau 3350 de oameni. Liviu-Laurenţiu Anuţa este primar în comuna Voineasa în urma alegerilor din vara lui 2016. La primul mandat, aşadar. S-a născut la 20 mai 1971 în satul Mărgăriteşti. Şcoala generală a urmat-o la Balş. Studiile liceale le-a urmat la Liceul Teoretic Balş, prima treaptă, iar treapta a II-a la Liceul CFR Piatra Olt, după care a absolvit cursurile Şcolii tehnice de impiegaţi de mişcare CFR Craiova. S-a căsătorit în 1994, cu Florina Anuţa, actualmente profesoară la şcoala din Voineasa. În perioada 1996-2000 a lucrat ca impiegat de mişcare în staţia CFR Balş. Apoi, timp de 6 ani, a lucrat în străinătate, la Milano, în domeniul construcţiilor. Cu experienţa căpătată în acest domeniu şi cu banii adunaţi cu parcimonie, revenit în ţară în 2006, şi-a deschis propria firmă de construcţii, cu sediul în Balş. Viceprimar este Paul Barbu.
Arhiva 19 martie 2017
Autor articol: Constantin Smedescu
71 vizualizari

 -          Când v-aţi hotărât să intraţi în politică şi de ce?

-          Am intrat în politică în 2015, când m-am înscris în PNL. Dar nu ca să devin un politician m-am înscris într-un partid, ci ca să am un sprijin politic pentru ceea ce aveam eu de gând: să candidez pentru funcţia de primar în Voineasa şi să scot comuna mea natală din marasmul în care au aruncat-o toate administraţiile care s-au succedat aici, după 1989. Nu am eu cine ştie ce convingeri liberale, de fapt bag mâna în foc că liberali vechi din acest partid nu ştiu cu ce se mănâncă liberalismul, dar am găsit aici o uşă deschisă şi n-am ezitat să-i trec pragul. Bineînţeles că sunt dezamăgit din cauza insuccesului categoric din decembrie. Era de aşteptat, valul care s-a format înaintea alegerilor locale şi care i-a cam măturat pe liberali de la conducerile administrative din judeţ şi din ţară, în loc să se diminueze, a crescut până în toamnă şi a devenit un adevărat tsunami în decembrie. Acum, liberalismul se zbate să supravieţuiască şi nu cred că are prea multe şanse să se redreseze mai repede, dacă merge în continuare pe mâna lui Iohannis. Totuşi, până la urmă, sunt convins că va reuşi, rădăcina e prea puternică, nu se poate face o comparaţie cu PNŢCD. Şi sper să-şi revină cât mai repede şi să înceapă să-şi facă simţită prezenţa în organismele de conducere ale administraţiei centrale şi locale. Iar PSD să nu privească acum la noi precum elefantul la purici, căci puricii ştiu să sară foarte bine şi să meargă mai departe, urcaţi pe spatele elefantului. Lăsând gluma la o parte, sper să fiu ajutat de CJ Olt în toate proiectele mele. Cel puţin până acum, preşedintele CJ Olt văd că se ţine de cuvânt şi mă ajută, chiar dacă sunt liberal.

-          Cum aţi resimţit trecerea de la administrarea unei afaceri personale la administrarea intereselor unei întregi comunităţi?

-          Mi-a trebuit un timp de adaptare, dar ştiţi de ce? Ca să înţeleg cum de s-a putut merge aşa până atunci! Căci toate erau anapoda. Niciun proiect în Primărie, nici vorbă de PUG. Toate erau varză. N-aveam nimic ca lumea: infrastructură, dispensar, şcoli, cămin cultural, iar curtea Primăriei era năpădită de mărăcini. Stăteam şi mă tot întrebam: oare pe aici o fi fost mână de om? Nu mai vorbesc de faptul că toate firmele care activau pe raza comunei se comportau ca într-un sat fără câini. De mulţi ani, de prin 2009, nu mai plătiseră niciun fel de taxe şi impozite. Ca să le oblig să plătească, le-am ameninţat cu insolvenţa. S-au speriat şi au venit să plătească, le-am adus la zi.

-          Aţi plecat la drum cu un Consiliu Local în care nu deţineţi majoritatea. Aveţi numai 4 consilieri PNL. Credeţi că proiectele dvs. vor avea cîştig de cauză în legislativul local?

-          Într-adevăr, teoretic, opoziţia este foarte puternică în Voineasa, formată din 3 consilieri PSD, 3 ALDE şi 1 UNPR. Dar să vă spun un lucru: la noi în comună, oamenii nu prea au timp să facă pasiuni politice, iar graniţele dintre partidele politice nu sunt atât de clar delimitate ca prin alte părţi. Vreau să spun că oamenii pot comunica foarte bine între ei pe deasupra acestor graniţe. De multe ori nici nu le văd şi se trezesc aşa pe neaşteptate unul în ograda politică a celuilalt, fără să-şi găsească motiv de păruială. Cu alte cuvinte, proiectele pe care eu le propun Consiliului Local nu sunt rodul fanteziei mele, sunt izvorâte din discuţiile cu fiecare consilier în parte şi cu fiecare om din comună cu care am prilejul să stau de vorbă sau care vine la Primărie cu vreo propunere. Prin urmare, dacă un proiect urmăreşte rezolvarea unei probleme care interesează comunitatea, nu văd care consilier local ar avea vreun motiv să se opună.

-          Deci, care vă sunt proiectele, d-le primar?

-          În primul rând am demarat elaborarea Planului Urbanistic General (PUG), în vederea accesării de fonduri europene. Apoi, în puţinul timp de când sunt primar, am realizat studiu de fezabilitate pentru proiecte precum: introducerea sistemelor de apă şi canalizare; asfaltarea drumurilor comunale DC 154 A şi DC 154 B care fac legătura cu oraşul Balş. Concomitent, există şi un proiect de drum judeţean care pleacă din Caracal spre Bălceşti, din judeţul Vâlcea, care va trece prin Voineasa şi pentru care am promisiunea de la CJ Olt că se va realiza anul acesta. Un alt proiect, prin POCU, pe care l-am depus deja, în valoare de 5 milioane de euro, se referă la integrarea rromilor şi ajutorarea oamenilor săraci, pe de o parte, iar pe de altă parte vizează pietruirea străzilor comunale pe toată reţeaua de 27 de km şi modernizarea şcolilor. La noi în comună funcţionează 3 şcoli: două cu clasele I-VIII la Mărgăriteşti şi Voineasa şi una cu clasele I-IV la Racoviţa. În total avem 280 de şcolari pe care i-am găsit învăţând în condiţii improprii. Imediat, am făcut ce s-a putut face pe loc: le-am pus parchet în clase, am igienizat şcolile şi urmează, prin proiectul menţionat mai sus, să le modernizăm în totalitate. Alte proiecte urmăresc realizarea unei săli de sport, prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), cămin cultural şi modernizarea sediului Primăriei. De asemenea, vreau să mai înfiinţez două cabinete medicale, unul uman şi altul veterinar. Pe linie de sport, mai am în vedere să obţin, prin GAL, finanţarea necesară pentru construirea unui stadion modern, în locul celui actual pe care, până să-l îngrădesc eu, păşteau vacile. Avem o echipă de fotbal redutabilă, AS Voineasa, anul trecut i-am bătut pe cei de la Piatra Olt cu 12-0, ar fi păcat, deci, să nu aibă condiţii mai bune de performanţă.

-          Din cele cu care v-aţi confruntat până acum, credeţi că veţi face faţă în această funcţie?

-          Dacă n-aş fi crezut de la bun început, n-aş fi candidat. Eu am fost învăţat de mic, din familie, să mă descurc cu bani puţini. Dacă voi fi chibzuit, dacă voi şti să evit cheltuielile fără rost şi să nu mă aventurez în direcţii care depăşesc cu mult puterea financiară a Primăriei, sigur că voi face faţă ca primar. Este esenţial, după mine, ca un primar să-şi aprecieze corect posibilităţile, să-şi cântărească bine toate alternativele şi să le aleagă totdeauna pe cele care aduc cele mai mari beneficii comunităţii. Toată lumea se plânge de puţinătatea banilor, dar nu este un motiv să ne resemnăm şi să aşteptăm cu mâinile în sân nişte ipotetice vremuri mai bune.

-          Aveţi un as pe mânecă, un as cu care speraţi să câştigaţi?

-          Da, am un as pe mânecă şi nu ţin neapărat să rămână ascuns. Pot să şi vi-l spun, este reprezentat de toţi concetăţenii mei, locuitorii comunei Voineasa. În măsura în care aceştia îşi văd de gospodăriile lor, de treburile lor zilnice, ei sunt speranţa mea în realizarea tuturor proiectelor. Cât timp reuşesc prin munca lor să aibă tot ce le trebuie, eu sunt scutit de nişte probleme în plus. Şi chiar mă bazez pe asta şi-mi creşte sufletul când îi văd muncind pe rupte, când le văd curţile pline de animale şi păsări. Asta îmi spune că totul, până la urmă, se reduce la muncă, îmi spune că omul harnic n-a murit şi nu va muri niciodată de foame, că prin hărnicie se poate răzbate prin orice fel de vremuri.

-          Vă mulţumesc.

Alte articole din aceeasi categorie:
Comenteaza articolul:
Nume:
Mesaj:
 
Introduceti codul din imagine:
 
 
Mesajele ce contin expresii indecente, injurii, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane, vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


 
Nu exista comentarii
 
.

 

FURTUNĂ în acest weekend

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare de instabilitate atmosferică acentuată pentru weekend. Astfel, potrivit meteorologilor, între 29 aprilie, ora 10.00 și 30 aprilie, ora 18.00, va ploua pe arii extinse și va fi vânt.

Peste 15.000 de familii din 30 de localități din județe ale Moldovei sunt fără curent electric, sâmbătă dimineață, din cauza avariilor provocate de vântul puternic în rețeaua de distribuție a energiei electrice. În multe situații, există cabluri rupte, echipele E.ON intervenind pentru remedierea defecțiunilor.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/peste-15-000-de-familii-din-30-de-localitati-din-moldova-fara-curent-electric-din-cauza-avariilor-provocate-de-vantul-puternic-16067812

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Peste 15.000 de familii din 30 de localități din județe ale Moldovei sunt fără curent electric, sâmbătă dimineață, din cauza avariilor provocate de vântul puternic în rețeaua de distribuție a energiei electrice. În multe situații, există cabluri rupte, echipele E.ON intervenind pentru remedierea defecțiunilor.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/peste-15-000-de-familii-din-30-de-localitati-din-moldova-fara-curent-electric-din-cauza-avariilor-provocate-de-vantul-puternic-16067812

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Peste 15.000 de familii din 30 de localități din județe ale Moldovei sunt fără curent electric, sâmbătă dimineață, din cauza avariilor provocate de vântul puternic în rețeaua de distribuție a energiei electrice. În multe situații, există cabluri rupte, echipele E.ON intervenind pentru remedierea defecțiunilor.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/peste-15-000-de-familii-din-30-de-localitati-din-moldova-fara-curent-electric-din-cauza-avariilor-provocate-de-vantul-puternic-16067812

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Omul zilei

Echipajele de intervenție SMURD pentru modul în care se implică în salvarea de vieți omenești.

Sondaj de opinie
Cum credeti ca trebuie rezolvata problema cainilor fara stapan in judetul Olt?
  
Întrebarea zilei

Pentru a raspunde intrebarilor noastre sau pentru a participa la dezbaterile publice, fie accesati site-ul www.gazetaoltului.ro, sectiunea INTREBAREA ZILEI, fie ne scrieti pe e-mail: gazetaoltului@yahoo.com, redactia@gazetaoltului.ro sau pe adresa redactiei.

Cine este directorul din Olt care pleacă la mare de 1 Mai?

 

Comenteaza si tu

 

Publicitate

   

.

 

Ultimele anunturi adaugate
Tanar 30 de ani 1.80m 73 kg saten cu ochi albastri dragut sincer sufletist fara vicii cu locuinta la tara situatie buna serviciu doresc sa cunosc o Fata modesta sa fie serioasa poate sa aiba si un copil pentru a intemeia o familie Tel: 0742125929
Florin
Hi Vrei să-ți cumperi propria casa? Doriți să începeți propria afacere? Ai probleme financiare ? Aveți nevoie de un împrumut sau de finanțare ? Noi oferim împrumuturi variind de la 2.000,00€ până la o sumă de 250.000,00€ și fără o taxă plătită în avans ! Ne puteti contacta prin e-mail: maria.pilar.rodellar1985@gmail.com
Oferta speciala de împrumut în 48 de ore
Hi Vrei să-ți cumperi propria casa? Doriți să începeți propria afacere? Ai probleme financiare ? Aveți nevoie de un împrumut sau de finanțare ? Noi oferim împrumuturi variind de la 2.000,00€ până la o sumă de 250.000,00€ și fără o taxă plătită în avans ! Ne puteti contacta prin e-mail: maria.pilar.rodellar1985@gmail.com
Oferta speciala de împrumut în 48 de ore
Hi Vrei să-ți cumperi propria casa? Doriți să începeți propria afacere? Ai probleme financiare ? Aveți nevoie de un împrumut sau de finanțare ? Noi oferim împrumuturi variind de la 2.000,00€ până la o sumă de 250.000,00€ și fără o taxă plătită în avans ! Ne puteti contacta prin e-mail: maria.pilar.rodellar1985@gmail.com
Oferta speciala de împrumut în 48 de ore
Hi Vrei să-ți cumperi propria casa? Doriți să începeți propria afacere? Ai probleme financiare ? Aveți nevoie de un împrumut sau de finanțare ? Noi oferim împrumuturi variind de la 2.000,00€ până la o sumă de 250.000,00€ și fără o taxă plătită în avans ! Ne puteti contacta prin e-mail: maria.pilar.rodellar1985@gmail.com
Oferta speciala de împrumut în 48 de ore
 
.

... la Serviciul de Înmatriculări Olt sunt programări până în luna august ?

 

Ultimele comentarii
Nina (2017-04-29 14:35:08.0)
Panoul din intersectia Fintina sperantei trebuie desfintat ,ararta calitatea aerului de pe dealul Gradiste , nu din zona locuita a orasului.Cred ca acest panou pubilicitar costa ceva bani .Tot noi platim pt. a fi mintiti.
Irina (2017-04-29 13:16:25.0)
Este vreo noutate faptul ca Slatina este un oras foarte poluat? De ani de zile suntem mintiti si nu ni se spune cinstit ca aerul pe care-l respiram este otravit, plin de praf...Nu spun nimic nou, toti cetatenii oarsului stiu asta, numai autoritatile se complac in a ne minti cu nerusinare. Pentru ca le este foarte comod sa nu faca nimic!
Pentru ciocănel (2017-04-29 10:16:48.0)
Ciocanele, stai pe margine, dl Oprescu cand isi asuma ceva isi asuma in baza unor argumente iar solutia asumata va fi si cea învingătoare. A apus vremea PNL la Osica cat si cea a spagarilor. De ce nu va convine candidatul Manicea? Ca nu e de acord sa va desfasurati voi afacerile de familie acolo? Din iunie anul trecut odata cu venirea noii echipe formate din Cezar Filip si Manicea Gheorghe, Osica nu mai este tarla fara stapan in care afacerile de familie Domnesc! Asta va doare pe voi cu adevarat, nu faptul ca aceasta comuna nu este administrata corect!
Lisandru pt Gigel (2017-04-29 03:55:47.0)
Dă-l bă în pizda mă-ti, a făcut geografia cu profesoare de desen, te superi pentru atata lucru ? Ia măciuca mea și lingei vreo două pe căpățînă.
Alin Calota? (2017-04-28 20:52:41.0)
Serios? Asta dupa ce si-a alimentat firmele cu bani din primaria Slatina vrea sa intre si la Osica? Poate sa nu uitam ca in urma cu putin timp ce dadea cu subsemnatul pe la parchet iar sotia sa (fosta, ca au divortat in acte) era dusa cu duba la DNA. Nu v-ați saturat oameni buni de "ai lu Olaru"? Astia mereu au fost la ciolan. Ati vrea sa il vedeti pe Streche vicele lui Calota? Ati vrea ca banii voștri sa se duca in tablouri ingropate sau in firma Elenei Calota cea care a divortat de Alin calota ca sa nu le ia ANAF averea cand il fugarea DNA pe Alin Calota cu catusele? Vreti ca banii vostri sa se duca la Unchiul lui Alin Calota, Marian Streche cel care îngropa in gradina seiful Nasului Barbulescu pe care mai apoi impreuna cu Familia Calota l-au turnat la DNA si i-au luat firmele? Vreti să vedeți Com. Osica de Sus transformata în Osica de Sus SRL? Atunci visati cu ochii deschiși la calitatile lui Alin Calota si ale familiei lui de smenari.
POLITICA
 • Dragnea: Ținta a fost și rămâne PSD-ul, imediat după alegerile prezidențiale din 2014
 • Ministrul Justiției își asumă protestele din țară
 • Guvernul a hotărât: Alegeri locale la Osica de Sus și Sprâncenata
 • Senatorul de Olt, Siminica Mirea crede în șansele PNL
 • PNL Olt începe lupta pentru Osica de Sus și Sprâncenata
 • ACTUALITATE
 • Anunț concurs
 • Elevii olteni în pericol! -Zeci de școli din județ nu au autorizații de securitate la incendiu
 • Au ieșit în stradă din nou și au scandat împotriva premierului şi a preşedintelui PSD
 • Corăbienii pot plăti online taxele și impozitele
 • Sâmbătă, la Caracal, a avut loc prima întâlnire a grupului de inițiativă pentru redenumirea Județului Olt: Județul Olt - Romanați
 • EVENIMENT
 • ANUNTURI PIERDERI
 • Acrobaţii Circului Orlando au făcut spectacol la Slatina
 • Material lemnos confiscat la Grădinari
 • Pieton beat, accidentat în timp ce traversa neregulamentar
 • Un bărbat a murit ars de viu în propria casă, la Stoicănești
 • ANUNT
 • ANUNT ANGAJARE
 • ANUNŢ PENTRU SCOATEREA LA CONCURS A UNUI POST CONTRACTUAL
 • MĂCEL ATOMIC SAU SALVAREA LUMII??!
 • ANUNŢ CONCURS PENTRU POST CONTRACTUAL
 • ADMINISTRATIE
 • Oltul, fruntaș la accesarea de fonduri europene…!
 • ANUNT CONCURS ANGAJARE
 • Săracii șomeri… bolnavi!
 • Șapte milioane lei alocați pentru distribuirea laptelui și cornului în școli
 • Curtea de Conturi a luat la… puricat primăriile din județ. La Primăria Balș s-au găsit mari găuri
 • INVATAMANT
 • Promovabilitate de 59,75% la examenul de Bacalaureat în Olt
 • Concurs de matematică aplicată la C.T. ”Alexe Marin” Slatina
 • Un altfel de examen la USAMV Slatina
 • Olimpiada de biologie se apropie
 • Schimbări la ISJ Olt
 • SĂNĂTATE
 • Încă un copil cu probleme digestive din Argeş, transportat la "Marie Curie"
 • DSP Olt, în control la Valea Mare
 • Colaborare fructuoasă între medicii slătineni şi cei italieni de la Niguarda
 • Arhiva
 • Probleme la Spitalul din Corabia
 • CULTURA
 • Trofeul Festivalului Naţional de Folclor „De Dor, de Primăvară”, a fost câştigat de o bucureşteancă
 • REGAL TEATRAL la Caracal: A început Festivalul de Teatru
 • „Pianul Călător” ajunge astăzi la Caracal
 • MONDEN
  SPORT
  Home2
 • secondary-articles
 • main-articles
 • © - Toate drepturile rezervate - Gazeta Oltului
  Best view in Mozilla Firefox