Cotidian Judetean de Atitudine si Informare
Astazi:  
Spitalele din Olt cer despăgubiri de la Hexi Pharma
Scandalul Hexi Pharma este departe de a se încheia. În urma scandalului dezinfectanților diluați trei spitale din județul nostru ce vor constitui parte civilă în dosarul deschis împotriva firmei.
Arhiva 13 martie 2017
Autor articol: Cristina Ciocan
229 vizualizari

 Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina şi Spitalul Municipal Caracal sunt pe lista celor 50 cu probleme, publicată în urmă cu puţin timp pe site-ul Ministerului Sănătăţii. În 29 aprilie în spitale s-au efectuat teste de sanitaţie pentru a se stabili eficienţa produselor dezinfectante furnizate de firma Hexi Pharma, iar în cele două cazuri au fost probe neconforme. Mai apoi a fost descoperit și Spitalului Orășenesc Balș care folosea aceleași substanțe.

 

În urmă cu un an de zile spitalele din judeţul Olt care foloseseau, alături de celelalte sute din ţară, produse ale Hexi Pharma pentru dezinfecţia suprafeţelor, a instrumentarului medical: Spitalul Judeţean da Urgenţă Slatina, Spitalul Municipal Caracal şi Spitalul Orăşenesc Balş se regăseau pe celebra listă. Primele două figurează pe lista celor cu probleme, după ce ministerul Sănătăţii a dispus efectuarea de teste în spitale şi transmiterea rezultatelor către minister. Contactată la aceea vreme cursul reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Olt, directorul executiv adjunct Talia Cincă, a declarat: „Este o anchetă penală în curs, ni s-a spus să nu transmitem nimic”.

 

Singurele precizări la aceea vreme pe care le-a făcut DSP Olt prin reprezentanţii săi au fost acelea că substanţe dezinfectante având ca furnizor firma Hexi Pharma se aflau, la 29 aprilie 2016, în unităţile cu paturi din Slatina, Caracal şi Balş. Conform precizărilor transmise spitalelor, în 29 aprilie acestea au efectuat în laboratoarele proprii verificarea acţiunii dezinfectanţilor, prin prelevare de teste tip infecţii, ale căror rezultate au fost înaintate Ministerului Sănătăţii. „În intervalul următor şi Direcţia de Sănătate Publică va preleva acelaşi tip de probe, în vederea verificării eficienţei acţiunii substanţelor dezinfectante”, se mai precizează în scurtul comunicat transmis în data de 6 mai 2016, de DSP Olt.

 

Şefii din spitale n-au voie să vorbească, dar totuși o fac

 

Managerii Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Municipal Caracal și Spitalul Orășenesc Balș cer despăgubiri pentru produsele pe care le aveau în depozit și care s-au dovedit prin teste că în realitate aveau altă concentrație decât cea înscrisă pe etichetă și nu au mai putut fi folosite.

Cele trei unități medicale din județ se foloseau la data la care a izbucnit, în urmă cu un an, scandalul dezinfectanților diluați, produse de la firma Hexi Pharma. Acum cei care conduc aceste unități sanitare analizează situația și trebuie să decidă cât să ceară în instanță drept daune. Pentru că dosarul Hexi Pharma a fost trimis în 7 martie 2017 în judecată, spitalele care au cumpărat produsele firmei (produse care s-a dovedit prin teste în țară și în străinătate că în realitate aveau altă concentrație decât cea înscrisă pe etichetă) pot cere în instanță despăgubiri. În ce sumă, rămâne să stabilească fiecare, un demers care nu este deloc ușor, din moment ce, de-a lungul timpului, testele proprii de sanitație nu au dovedit că produsele ar avea probleme.

„Noi am calculat la un moment dat un prejudiciu. Era vorba de 4.432 de lei, valoarea produselor pe care le aveam pe stoc la momentul declanșării scandalului, dar acești bani ni i-au dat după ce și-au retras produsele. Nu știu dacă ne vom constitui parte civilă cu întreaga sumă pe care am cheltuit-o în perioada 2012-2016 pentru achiziția produselor de la această firmă, deoarece n-am avut probleme. Încă nu am stabilit ce vom face”, a declarat directorul financiar al Spitalului Orășenesc Balș, Daniela Stancu.

În cei cinci ani, micul spital din Balș a cheltuit aproximativ 100.000 de lei pentru produsele dezinfectante ale Hexi Pharma, produse cumpărate prin achiziție directă, trimestrial, fiind vorba de sume mici, explică Stancu.

 

Spitalul Județean de Urgență Slatina încă mai analizează situația

 

Situația creeată de către cei de la firma Hexi Pharma i-a bulversat și pe cei de la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Pentru moment conducerea unității medicale analizează îndeaproape situația creeată încă de acum un an. Polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IGPR, sub coordonarea procurorilor, au făcut verificări ample (au fost vizate atunci 25 de unități spitalicești, din 21 de județe și municipiul București) în cadrul dosarului penal în care se efectuau cercetări privind săvârşirea infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor şi de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse. Așa s-a descoperit și faptul că unitatea lucra cu cei de la Hexi Pharma.

„Deocamdată analizăm această situație. Dar un lucru este sigur, și noi ne vom constitui parte civilă. Am primit acea adresă prin care reiese faptul că ne putem consitui parte civilă în această cauză, dar să vedem cu ce sumă, aferentă cărei perioade. A fost o discuție să vedem ce facem, dar încă nu am hotărât concret cum vom acționa. Ar fi două variante: să luăm în calcul ultimii cinci ani sau întreaga perioadă în care firma ne-a furnizat produsele incriminate”, a declarat Elena Vișan, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina.

 

Referitor la acest subiect cu ceva timp în urmă același manager declara într-un document care a intrat în posesia noastră că „… referitor la acest subiect nu am suspicionat niciodată calitatea produselor Hexi Pharma având în vedere faptul că produsele erau avizate de Ministerul Sănătății și fiecare lot era însoțit de declarație de conformitate prin care producătorul declara pe propria răspundere calitatea acestora”. Așadar situația este una deocamdată incertă, de aici poate și bâlbele celor de la SJU Slatina pe marginea acestui subiect.

 

Hexi Pharma era furnizorul unei treimi din dezinfectanţii folosiţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. După izbucnirea scandalului firma a ieşit din lista celor care aduceau produse în unitatea sanitară. Uniatatea sanitară cumpăra, până la rezilierea contractului cu firma Hexi Pharma, aproximativ o treime dintre dezinfectanții folosiți în unitate de la această firmă, în baza unui contract-cadru semnat pe patru ani, urmat de un contract subsecvent, plătind lunar aproximativ 30.000 de lei pentru produsele biocide.

 

La Caracal lucrurile sunt neclare

 

Nici Spitalul Municipal din Caracal nu este ferit de acest subiect. Și acolo s-au folosit produse Hexi Pharma. Reprezentanții unității medicale încă încearcă să elucideze misterul care planează asupra acestui subiect. În urma testelor proprii vizând eficiența efectuate în spital nu s-a constatat că produsele ar avea probleme, lucrurile sunt la fel de neclare și acum, după mai bine de un an de la izbucnirea scandalului. Cadrele medicale susțin că trebuie făcut ceva pentru se rezolva această problemă, dar deocamdată nu știu ce.

 

132 de unităţi sanitare s-au constituit părţi civile şi vor cere despăgubiri în dosarul în care compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune, uz de fals, precum şi pentru participaţie improprie la in¬fracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Care va fi rezultatul în acest caz rămâne de văzut, cert este că cineva trebuie să răspundă în această cauză și trebuie să plătească.

Alte articole din aceeasi categorie:
Comenteaza articolul:
Nume:
Mesaj:
 
Introduceti codul din imagine:
 
 
Mesajele ce contin expresii indecente, injurii, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane, vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


 
Nu exista comentarii
 
Omul zilei

Primarul comunei Slătioara, Ungureanu Savu, pentru implicarea sa în proiectele administrative.

Sondaj de opinie
Întrebarea zilei

Pentru a raspunde intrebarilor noastre sau pentru a participa la dezbaterile publice, fie accesati site-ul www.gazetaoltului.ro, sectiunea INTREBAREA ZILEI, fie ne scrieti pe e-mail: gazetaoltului@yahoo.com, redactia@gazetaoltului.ro sau pe adresa redactiei.

În ce unitate administrativă din județ angajații sunt nevoiți să vină la muncă și sâmbăta pentru că nu și-au atins targetul?

Comenteaza si tu

 

Publicitate

  


 
.

 

 

Ultimele comentarii
POLITICA
 • Dragnea: Ținta a fost și rămâne PSD-ul, imediat după alegerile prezidențiale din 2014
 • Ministrul Justiției își asumă protestele din țară
 • „Oltul este alături de Tăriceanu…!” -declară deputatul de Olt (ALDE) Mihai Niță
 • ALDE Olt merge mai departe
 • ACTUALITATE
 • Anunț concurs
 • Elevii olteni în pericol! -Zeci de școli din județ nu au autorizații de securitate la incendiu
 • Au ieșit în stradă din nou și au scandat împotriva premierului şi a preşedintelui PSD
 • Corăbienii pot plăti online taxele și impozitele
 • Ziua Porţilor Deschise la Staţia de Epurare Slatina
 • EVENIMENT
 • ANUNTURI PIERDERI
 • Au ajuns cu mașina într-un contracanal
 • Omorât în bătaie de un consătean
 • Cercetați de politiști pentru furt
 • Un tir plin cu haine a luat foc
 • ANUNT
 • ANUNT ANGAJARE
 • ANUNŢ PENTRU SCOATEREA LA CONCURS A UNUI POST CONTRACTUAL
 • MĂCEL ATOMIC SAU SALVAREA LUMII??!
 • ANUNŢ CONCURS PENTRU POST CONTRACTUAL
 • ADMINISTRATIE
 • ANUNT CONCURS ANGAJARE
 • Săracii șomeri… bolnavi!
 • Șapte milioane lei alocați pentru distribuirea laptelui și cornului în școli
 • Curtea de Conturi a luat la… puricat primăriile din județ. La Primăria Balș s-au găsit mari găuri
 • ,,Sunt omul faptelor, nu îmi place să vorbesc prea mult’’ - Interviu realizat cu Gheorghe Gănescu, edilul comunei Curtișoara
 • INVATAMANT
 • Promovabilitate de 59,75% la examenul de Bacalaureat în Olt
 • Concurs de matematică aplicată la C.T. ”Alexe Marin” Slatina
 • Un altfel de examen la USAMV Slatina
 • Olimpiada de biologie se apropie
 • Schimbări la ISJ Olt
 • SĂNĂTATE
 • Încă un copil cu probleme digestive din Argeş, transportat la "Marie Curie"
 • DSP Olt, în control la Valea Mare
 • Colaborare fructuoasă între medicii slătineni şi cei italieni de la Niguarda
 • Arhiva
 • CULTURA
 • Marșul francofoniei, eveniment de amploare la Slatina
 • Monumente istorice din Olt reabilitate cu bani europeni
 • MONDEN
  SPORT
 • Meciul Recolta Stoicănești – AS Milcov întrerupt în minutul 88!!
 • Halep acuză accidentarea de la US Open » Ce decizie a luat românca
 • Micii judoka, în competiţie
 • AS Milcov a remizat cu Potcoava
 • © - Toate drepturile rezervate - Gazeta Oltului
  Best view in Mozilla Firefox